Încearcă squash, cel mai nou sport

Primele lucruri pe care le afli despre squash sunt acelea că îl preferă milionarii și corporariștii și că ar fi cel mai solicitant sport din lume. Despre prima variantă sunt doar zvonuri, însă în anul 2003 a fost desemnat de revista Forbes ca fiind cel mai sănătos sport. Squash-ul a devansat atunci sporturi consacrate precum înotul, cățărarea sau canotajul. La baza selecției au stat următoarele criterii: rezistența cardiorespiatorie, intensitatea solicitării masei musculare, caloriile arse, flexibilitatea sau riscul de accidentare. Dacă este să vorbim de milionari și corporatiști și aici există un sâmbure de adevăr. Este adevărat că squash-ul se află printre preferințele acestora, însă nu trebuie să fii milionar să practici acest sport. Spre deosebire de multe alte sporturi, squash nu are nevoie de un echipament complex. Ai nevoie doar de o rachetă și un echipament de sport, însă nu unul special conceput.

ISTORIA SQUASH-ULUI

Sport apărut în Franţa anului 1150, denumit pe atunci “le Pauem” (lovitură cu palma mâinii), era jucat pe străzile înguste ale Parisului, având ca unic scop recreerea. Şapte secole mai târziu, un grup de deţinuţi englezi a transformat “le Pauem” în squash-ul de astăzi. În primul rând, mâna a fost înlocuită cu racheta, deoarece lovirea mingii cu mâna era dureroasă, iar jocul nu putea dura prea mult: “Te usturau mâinile prea tare după o partidă de «le Pauem». Câteva zile nu te mai apropiai de minge, trebuia să te recuperezi“, mărturiseşte unul dintre veteranii acestui sport, Nick Taylor, care a încercat să înţeleagă evoluţia sportului în care a făcut performanţă, înainte de a deveni campion mondial.

Cu toții ne-am jucat squash în copilărie, numai că noi îi spuneam „pase-pase la perete” și îl jucam cu mingea de tenis și câteodată chiar și cu mingea de fotbal. În urmă cu mai bine de zece ani, eram goniți de locatarii de la parter, în peretele cărora noi dădeam cu mingea, iar acum am asistat la un campionat de squash, în interiorul unui mall.

DESPRE SQUASH

Dimensiunile unui teren de squash sunt de 9.75 m lungime x 6.4 m latime. În plus, acesta are în componență și patru pereți. Cel din față are o linie de out la înălțimea de 4.57 m, orice minge care depășește acest semn de demarcație fiind considerată în afara suprafeței de joc. Pe podea, în partea din spate a terenului, unde stau jucătorii, sunt trasate dreptunghiuri care sunt folosite la serviciu.

O oră  de squash „consumă” între 700 și 1.000 de calorii, adică cu aproximativ 70% mai mult decât într-o partidă de tenis clasic, iar jucătorul poate elimina, în urma unei partide de squash, până la un litru de apă. Fiind un sport foarte solicitant, jocul de squash este un antrenament cardio, care solicită în mod special inima, iar mușchii antrenați în timpul jocului sunt cei ai picioarelor, brațelor și fesierii. De asemenea, practicarea acestui sport ajută la menținerea unei greutăți normale, îmbunătățește coordonarea, flexibilitatea și agilitatea, ajută la eliberarea energiilor negative, te binedispune și te energizează. Și mai are ceva, nu ocupă mult timp. De exemplu, zece minute de jucat squash reprezintă echivalentul a doi km de alergare.

CONCLUZIE

Sqaush-ul este un sport solictant, sănătos și ușor de învățat. Lipsa de provomovare îl fac „prea scump și rezervat celor cu bani”. Nimic mai fals. În București o oră costă 65 de lei, iar un abonament de 12 ore, valabil 6 luni, 600 de lei. Și nu trebuie neapărat să te joci cu scopul de-a deveni campion ori pentru a-ți umili adversarul. Just have fun.

squash_cavaleria.ro_razvan_gif_funny_master_meme

Weekendul 11-13 noiembrie s-a desfășurat la Cluj-Napoca Turneul Internațional de Squash „Romanian Open Squash 2016. Marele câștigător de anul acesta, la categoria „Elite” este Iker Pajares Bernabeu din Spania.

poza_squash_castigatori_iker_bernabeu