După Netflix, pasul următor: unde se află viitorul serialelor preferate

Îmi plac serialele. Urmăresc cu sufletul la gură producții precum Game of Thrones sau House of Cards – sigur, cu excepția unui sezon 5 mult sub potențial. Dar cel mai mult mă încântă la site-urile de streaming că pot vedea filmele mele preferate în orice zi, la orice oră, în funcție de programul pe care mi-l stabilesc singur.

Oricât de mult mi-ar plăcea serialele, nici prin minte nu îmi trece să le urmăresc la televiziunile clasice. Au trecut deja mulți ani de când mi-am spus pentru ultima oară “azi la ora 20:00 trebuie să fiu acasă, să prind noul episod din serialul preferat transmis de televiziunea X”.

La fel, pentru nimic în lume nu aș risca să urmăresc filme online pe tot felul de site-uri dubioase care mă asaltează cu reclame, pop-up-uri și alte nebunii de care nu am nici timp, nici chef. Nici cu platformele de tip torrent nu mă înțeleg prea bine: să descarc fișierul torrent, să-l încarc într-o aplicație dedicată, să aștept download-ul și apoi să caut o subtitrare bună în română sau în engleză înseamnă din nou să pierd timp inutil. Deși, pentru mulți, aceste opțiuni la limita legii și în mod clar certate cu etica sunt primele în clasament.

Din fericire, există soluții mult mai simple și, pe deasupra, perfect legale pentru a te bucura de serialele preferate. Netflix, Amazon Prime Video sau HBO Go sunt doar trei dintre multele platforme online – cu bune și rele – pe care poți vedea cele mai importante producții de top ale momentului.

Netflix a ajuns deja la 104 milioane de abonați, dintre care peste jumătate sunt în afara Statelor Unite, în timp ce Amazon Prime Video este folosit de circa 49 de milioane de utilizatori la nivel global, iar în Germania se bucură deja de mai mult succes decât Netflix. HBO Now are doar 2.4 milioane de utilizatori, însă cei 134 de milioane de abonați HBO de pe cablu primesc acces automat și la platforma online HBO Go.

netflix

Succesul acestor platforme nu ar trebui să ne surprindă. În cazul lui Netflix, pentru numai 8 euro pe lună ai acces la o colecție impresionantă de seriale. O sumă echivalentă cu abonamentul plătit lunar la operatorul de cablu, care îți oferă programe cu duiumul, dar când le iei la bani mărunți constați că din miile de ore de emisie s-ar putea să-ți placă și ție vreo două-trei programe.

Toate bune și frumoase, doar că modelul de business al celor de la Netflix este într-un plin proces de transformare. Dintr-un simplu distribuitor de seriale cumpărate de la televiziuni, Netflix se transformă încet, dar sigur, într-un furnizor de conținut propriu. House of Cards este cel mai popular exemplu, însă există și alte seriale de succes lansate sub marca Netflix Originals: Narcos, Ozark sau, de ce nu, 13 Reasons Why.

Televiziunile și studiourile tradiționale înțeleg astfel că Netflix se transformă dintr-un partener într-un competitor. Prin urmare, acestea vor renunța treptat la furnizarea de conținut pentru Netflix în favoarea propriilor platforme de streaming, așa cum a anunțat deja Disney pentru 2019. Mai mult sau mai puțin ironic, Netflix anunțase cu numai o zi în urmă cumpărarea drepturilor pentru universul de benzi desenate Millarworld, prin care va concura astfel în mod direct cu Marvel și cu DC Comics.

Care va fi efectul pe termen lung al acestor schimbări? La un moment dat, fiecare televiziune majoră din Statele Unite va avea propriul serviciu de streaming, fiecare cu abonamentul ei, la un cost de câțiva dolari pe lună. Și, cel mai probabil, fiecare canal va reuși să producă măcar un serial de succes.

Care va fi însă efectul asupra noastră, a consumatorilor de seriale? Destul de dificil de anticipat, dar un lucru este sigur: numărul celor care își vor permite să plătească abonamente la 6-7 servicii de streaming doar pentru seriale și filme va fi destul de scăzut. Mai ales dacă luăm în calcul că mulți dintre noi plătim inclusiv pentru servicii de streaming de muzică sau pentru diverse alte servicii online care, adesea, stau nefolosite.

Oricât de mult îmi plac House of Cards, Game of Thrones, Homeland sau The Expanse, nu voi plăti abonamente separate pentru Netflix, HBO Go, Showtime și SyFy, din motive lesne de înțeles. Gestionarea unui număr atât de ridicat de abonamente generează confuzii. Iar consumatorii din ziua de astăzi sunt prea nerăbdători pentru a se mai împovăra și cu grija asta.

Soluția? Pentru moment, fiecare producător încearcă să-și încordeze mușchii și să demonstreze că poate fi profitabil prin intermediul serviciilor de streaming. Numărul abonaților tradiționali la cablu este în continuă scădere inclusiv în Statele Unite, astfel că întoarcerea la tradiție este puțin probabilă în absența unor factori care să afecteze conexiunile bune la internet.

Cel mai probabil, în momentul în care vor observa că au costuri ridicate și un număr redus de abonați, furnizorii de conținut vor încerca să încheie alianțe prin care să ofere un pachet cu servicii integrate de streaming. Un fel de serviciu prin care să accesezi direct tot conținutul de pe Netflix, HBO Go și de pe alte platforme care vor mai apărea între timp. Adică, pe scurt, un sistem asemănător cu cel practicat în prezent de televiziuni, care sunt disponibile la grămadă în ofertele operatorilor de cablu TV. Un fel de cablu TV, dar pe internet.

Până atunci, am o curiozitate: cum se numește serialul cu care, vorba unei reclame, „vei face binging” în perioada următoare?