Film | Dunkirk (2017)

De la început, trebuie să știi că pentru mine Dunkirk (2017) nu este doar un alt film despre război, așa cum spuneau unele voci în sala de cinema. Când am intrat acolo, apropo, nu știam nimic nici despre această peliculă și nici despre Dunkirk în general. Am fost deci la film cu zero așteptări, dar am plecat cu multe semne de întrebare și cu multe curiozități. Înainte să-ți spun ce impresie mi-a lăsat mie lucrarea pe ecran panoramic, o să îți povestesc un pic despre ce este vorba.

În primul rând, acțiunea filmului Dunkirk este plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact în zilele bătăliei din localitatea cu același nume. Scenariul prezintă apărarea și evacuarea forțelor Aliaților, pe care avansul ca de fulger al nemților aflați în prin proces de Blitzkreg le separase de militarii francezi. Acțiunea are loc, deci, în Franța, chiar la finalul etapei numite de francezi „La drôle de guerre”, de britanici „The Bore War”, iar de nemți ”Sitzkrieg”. Caută pe Google traducerile dacă te-am făcut curios – cert e că în perioada asta, toți marii beligeranți ai conflagrației mondiale au stat cu arma la picior, fără să întreprindă acțiuni majore, deși războiul fusese declarat. Liniștea s-a spart în dimineața de 10 mai 1940, când a început Bătălia Franței.

dunkirk

În est, Grupul B al Armatei Germane a invadat și a ocupat Olanda. Contraatacurile aliate nu au reușit să oprească înaintarea avangardei nemțești, așa că soldații din Wehrmacht au atins coasta Atlanticului pe 20 mai. Corpul Expediționar Britanic a rămas complet izolat de restul trupelor aliate lângă Armentières. Armata I franceză și Armata belgiană se gândeau la capitulare deja, de pe pozițiile lor aflate ceva mai la nord. Odată ocupată coasta Canalului Mânecii, germanii și-au schimbat direcția de atac tot spre nord, către porturile strategice din zonă. Obiectivul secundar al mașinii germane de război era să prindă în capcană forțele britanice și franceze mai înainte ca acestea să poată fi evacuate în Anglia.

Ei, filmul care înșiră toată această istorie este scris și regizat de Christopher Nolan, cu opera căruia sigur ești familiarizat, dacă ai văzut  Inception, The Dark Night Trilogy sau Interstellar. Amprenta sa asupra filmului este evidentă, de la acuratețea detaliilor în ceea ce privește partea de combat, până la cele mai migăloase elemente audio. Pasionații de filme pe tema războiului vor face în mod inevitabil comparație cu Saving Private Ryan, al lui Steven Spilberg. Iar comparația nu o să-i fie favorabilă peliculei Dunkirk, care nu este nici pe departe la fel de bună.

Acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri și nu avem un personaj principal clar. Singurul pe care îl putem plasa în centrul acțiunii este Tommy, un nume emblematic pentru armata Regatului Unit din acel conflict. Germanii îi porecleau pe soldații englezi Tommy, in timp ce britancii le spuneau nemților Jerry. Ei, Tommy din film, interpretat de Fionn Whitehead, este un tânăr soldat britanic care nu dorește altceva decât să ajungă acasă, cu orice chip. Chiar dacă asta înseamnă dezertarea.

Viziunea asupra colosalului dezastru militar, așa cum a numit Churchill prima confruntare serioasă cu Al Treilea Reich, este mai degrabă filosofică decât narativă, Nolan alege să pună în relief ororile războiului și să sacrifice oarecum povestea. Un alt personaj foarte prezent și bine ancorat în acțiune este Tom Hardy, în rolul pilotului Farrier, care luptă până în ultima clipă împotriva necruțătoarei forțe numite Luftwaffe. Rolul acestuia este unul extrem de important, chiar decisiv în evacuarea Aliaților. Farrier apără navele care veneau către plajele franceze pentru a recupera soldații britanici, în ciuda riscurilor.

Coloana sonoră a filmului este realizată de Hans Zimmer, iar acordurile sale sumbre aduc tensiune în cadrele unui film cu o acțiune destul de lentă, unde numai perspectiva multiplă mai salvează puțin ritmul povestirii. Avem, așadar, momente în care vedem acțiunea din prisma solaților britanici, apoi o urmărim prin ochii pasagerilor de pe o ambarcațiune civilă, ca mai apoi să se mute în aer la pilotul Farrier. Modul acesta de prezentare a filmului te face să fii mult mai tensionat și mai ancorat în intrigă. Din punct de vedere tehnic și cinematografic, pelicula a fost integral realizată cu echipament IMAX, iar imaginea mi s-a părut de-a dreptul spectaculoasă. Măcar din acest punct de vedere, Dunkirk poate intra în galeria restrână a capodoperelor cinematografiei.

Din 21 iulie, filmul rulează în toate cinematografele din România.