Film 2018 | Maria Magdalena

Fără să te fi dus prea des pe la biserică, cred că te-ai prins deja din titlu care este tematica acestui film, precum şi cine este personajul principal din “Maria Magdalena – 2018”. Măcar din “Codul lui da Vinci” şi tot ai auzit ceva de acestă distinsă doamnă, în legătură cu care legendele şi acum refuză să se pună în acord.

Varianta canonică a creştinismului actual spune că Maria Magdalena a fost cea dintâi femeie vindecată de Mântuitor, ale cărui activităţi în domeniul izbăvirii de boleşniţe semănaseră până atunci cu un “all-boys club”. Şi tot ea a fost cea dintâi fiinţă pământeană căreia i s-a arătat Mântuitorul după presupusa dumnealui înviere, a treia zi după momentul “Stop! Hammer time” de pe Dealul Golgotei. Hai, că nu se cheamă spoiler dacă îţi citez din Sfânta Scriptură, păgânule! Alte evanghelii – apocrife, ce-i drept – spun chiar că Maria Magdalena şi Fiul Omului au avut o relaţie de natură biblică, dincolo de relaţia lor de natură evanghelică. În fine, nu pentru dispute religioase ne-am adunat noi aici, ocupaţia noastră e filmul ce va umple de evlavioşi cinematografele taman în Săptămâna Patimilor de la ortodocşi.

Cu aşa o introducere, pare deja un “no-brainer” faptul că protagonistul este însăși Maria Magdalena, interpretată de actrița Rooney Mara. Atipic pentru filmele inspirate din cărţile sfinte ale unei religii prin esenţă patriarhală, nu? Mara, din punctul meu de vedere, a trântit pe ecranul argintiu o interpetare impecabilă, credibilă și cu valenţe să devină chiar emblematică. Simți deznădejdea păcătoasei mântuite chiar de la început, empatizezi cu personajul, ajungi să simți liniștea ce o cuprinde atunci când îşi găseşte chemarea. Însă adevărata ei teză de doctorat este la finalul peliculei, într-un moment emoţionant, în care parcă uiţi că vezi o actriţă profesionistă şi chiar ai impresia că în faţa ochilor s-a teleportat adevăratul personaj din Biblie.

În schimb, am fost total dezamăgit de prestația lui Joaquin Phoenix în rolul Mântuitorului. Deși era clar că el este personaj secundar, iar Maria este cea care trebuie să iasă în evidență și să fie pusă într-o lumină bună, tot cred că interpretarea lui putea fi mai bună. Totuși, faptul că Joaquin a avut un rol mai șters și o prezenţă ceva mai slabă i-a permis lui Rooney să fie mai credibilă și să strălucească din postura Mariei Magdalena.

Când vine vorba de imagine și de scenariu, n-ar fi prea multe de spus. Lucrurile sunt simple, acțiunea se desfășoară molcom și fără schimbări prea multe de stare, iar intriga este destul de predictibilă. Mai ales dacă ai habar de ceva Scriptură. Asta nu îl face un film slab sau pe care nu ți l-aș recomanda. Maria Magdalena reprezintă o altă perspectivă, o altă imagine dată unui personaj deja foarte cunoscut, iar asta califică producţia printre filmele bune ce merită a fi văzute.

Din 30 martie 2018, filmul Maria Magdalena poate fi văzut în toate cinematografele din România.