Credeai cumva că odată cu venirea toamnei s-au terminat toate festivalurile? Ei bine, nu. Un nou val de evenimente gastronomice, concerte și de artă stradală a început chiar din prima zi a lunii septembrie. Și pentru că știu cât de mult vă place să aveți de unde alege, m-am gândit să vă fac o listă cu cele mai importante evenimente la care trebuie să mergeți în toamna asta. Eu am găsit o mulțime, dar sunt sigur că sunt și altele care vor fi anunțate între timp, iar dacă tu știi un eveniment pe care eu nu l-am amintit, lasă-ne un comentariu să afle și alții despre el. 

Festivalul George Enescu | 1 – 23 septembrie

Sala Mare a Palatului și la Ateneul Român, București

Începem cu cel mai important eveniment cultural românesc, cel ce poartă numele celui mai mare muzician român. Este vorba despre Festivalul George Enescu care împlinește anul acesta 60 de ani. Concursul din cadrul festivalului reunește 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, iar la final unul dintre ei pleacă acasă cu marele trofeu și își face intrarea în lumea muzicii clasice internaționale. 

Festival și-a deschis porțile pe 1 septembrie, la Ateneul Român, cu un concert de gală susținut de câștigătorii ediției din 2014. Pe lângă asta, ediția de anul acesta înregistrează un număr record de tineri muzicieni înscrişi în competiţie – 400 în total, din 46 de ţări, de pe cinci continente, potrivit organizatorilor. Pentru bilete și program complet intră aici.

World Experience Festival | 3-9 septembrie

București

După cum îi spune și numele, evenimentul este dedicat culturii diferitelor țări de pe glob. Peste 70 de ambasade, institute culturale, organizații internaționale, comunități etnice și minorități naționale și peste 80 de artiști din toate colțurile lumii își dau întâlnire la a patra ediție a festivalului. Tematica de anul acesta este The Sounds of the World – Sunetele Lumii și va aduce pe scenă muzicieni și artiști de World Music, pentru a demonstra modalitățile prin care fuzionează muzica din mai multe zone ale lumii. Intrarea este liberă.

Momente de Ogradă 2018 – Conferința V! | 8 septembrie

Sat Merișani, Județul Arges

Ograda este un altfel de eveniment care, pe lângă coloana sonoră asigurată printre alții de Vița de Vie sau Luna Amară, desfată culinar publicul cu bucate alese. Evenimentul este despre povești, despre ulițele copilăriei și despre susținerea comunitară locală. Locurile de cazare și campare, voluntarii, ingredientele cu care sunt pregătite bucate la ceaun, spațiul pus la dispoziția producătorilor din zonă sunt un proces complex prin care este implicată comunitatea locală. Printre artiștii prezenți la eveniment se numără Coma, Roa, Pinholes, Relative, Kryptonite, Dj Hefe, Nouă Ani lumină și mulți alții. 

DAVA Festival | 8-9 septembrie

Sighișoara, Sighișoara

Tot sâmbătă, doar că la Sighișoara, are loc un alt festival la fel de interesant. Din meniul festivalului amintim peste 30 de artiști, două scene desprinse parcă din altă lume, Magic Tunnel și Origins, o zonă cu mâncare și băutură, dar și camping și cazare gratuite. Plus un oraș de poveste – Sighișoara. Primii artiști confirmați sunt Stefano Noferini, Monkey Safari, 2000 and one, Artslaves, Marika, Alex Sharp și Kole. Prețul unui bilet pentru o zi de festival este de 99 de lei, iar abonamentul pentru ambele zile costă 199 de lei. În schimb, dacă vrei la VIP ai de plătit 499 de lei. 

Bucharest Street Food Carnival | 8-9 septembrie

Romexpo, București

Revenim în București pentru cel mai mare festival de street food din Europa. Line up-ul culinar este asigurat printre alții de chefi cunoscuți din gastronomia mondială, dar și bucătari români, precum Adi Hădean, Nico Lontras, Joseph Hadad, Nicolai Tand și mulți alții. În cadrul festivalului există zone pentru toate gusturile și pasiunile. De asemenea, avem parte de concerte live de la Patrice, Delinquent Habits, Editors DJ Set ft. Russell Leetch and Elliott Lion, J. Bernard, Subcarpați, Suie Paparude și mulți alții. Bucharest Street Food Carnival va fi hotspotul gastronomiei și al distracției. Prețul unui bilet este de 29 de lei pentru o zi, iar un abonament pentru toată durata evenimentului costă 78 de lei. 

Festival Girafelor | 7-9 septembrie

Zona de agrement Ciric Iași

Nu te lăsa păcălit de nume. Nu este o expoziție de animale în captivitate. Weekendul acesta are loc la Iași primul eveniment de bere artizanală. De ce girafe? Păi pentru că bere “craft”. Cel puțin asta spun organizatorii. Baza festivalului este, evident, berea artizanală produsă în România. În plus, evenimentul reunește și vendori de tip streetfood, dar și concerte live. Poți chiar să înveți cum se face o astfel de bere la un atelier live. Pentru accesul în festival o zi ai de plătit 20 de lei, iar un abonament pentru toate cele trei zile costă 50 de lei. Rezonabil, nu?

Festivalul Pelicula | 12-16 septembrie

București

Printre atâtea festivaluri de muzică și streetfood și-au făcut loc și multe evenimente dedicate cinefililor. Multe dintre ele se desfășoară în aceeași perioadă, iar unul dintre ele este Festivalul Pelicula. Sloganul festivalului – Un festival ca o fiesta. Din start deducem că este vorba despre filme din America Latină, un loc efervescent, plin de viață și pasiune. Cinci zile și peste 25 de proiecții, dar și demonstrații de dans, degustări, expoziții și așa mai departe. Anul acesta accentul se pune pe… Peru. Mai multe detalii este eveniment, bilete și programul complet găsești aici.

Dokstation Music Documentary Film Festival | 13-16 septembri

București

Trece-ți pe listă și singurul festival de documentare muzicală din București. Evenimentul combină unele dintre cele mai populare arte – filmul și muzica, prin proiecții de filme, documentare muzicale, concerte live și așa mai departe. Festivalul se desfășoară în mai multe locuri cu istorie și tradiție din București, dar și în spații neconvenționale. Printre acestea se numără Apollo111 Barul & Teatrul, Centrul Cultural “Mihai Eminescu”, Control Club, Spatiul M60, Parcul Drumul Taberei și DESCHIS Gastrobar.

iMapp | 22 septembrie

Piața Constituției, București

Cea de-a cincea ediție a celui mai mare show de 3D videomapping din lume are loc sâmbătă, 22 septembrie 2018, în București. Concursul internațional aduce design-ul, arta contemporană și spectacolul direct pe fațada de 23.000 de metri pătrați a Palatului Parlamentului. Evident, tema ediției de anul acesta este dedicată Centenarului Marii Uniri: Albastru. Galben. Roșu. În plus, înainte de proiecții va avea loc un concert al trupei Hurts, iar intrarea este liberă!

UNFINISHED | 27-30 septembrie

București

În perioada 27-30 septembrie, la Muzeul National de Arta, are loc Festivalul UNFINISHED. Printre cei peste 30 de creativi, antreprenori și artiști internaționali se numără se numără și Esther Perel, psihoterapeut și autorul unui bestseller din topul New York Times 2017  – The State of Afairs: The Rethinking Infidelity. Accesul la eveniment se face pe baza unei invitații pe care o poți obține accesând acest link. 

You Might Also Like

One comment

  1. 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.