Trei paradisuri artificiale din apă, sticlă și vietăți marine

Copilul tău plânge că vrea afară și l-ai dus deja în toate parcurile posibile și chiar la Grădina Zoologică? O idee ar fi să faceți o plimbare la unul dintre cele două acvarii din România, la Tulcea sau la Constanța. Cel de pe malul Mării Negre este mai cunoscut, pentru că a fost inaugurat în 1958. Și Tulcea este însă casa unuia dintre cele mai mari acvarii din Europa, cu 27 de bazine ce totalizează 100 de tone de apă. Acolo dau din coadă vietăți acvatice din toate colțurile lumii. Ambele orașe sunt casa a sute de pești, rechini, stele de mare și alte făpturi care îl fascinează pe orice iubitor de creaturi marine. Iar când ești într-o vacanță departe de casă și de plaiurile românești, atunci s-ar putea să ai mai mult noroc să admiri viața sub apă. Cel mai mare acvariu din lume se află în America de Nord, dar despre asta urmează să-ți povestesc imediat.

acvariu

Voi începe cu Okinawa Churaumi Acvarium. Se află în Japonia și are una dintre cele mai mari colecții de pești exotici din lume. Pentru că este o țară cu climat subtropical, Japonia se poate mândri cu un habitat doldora de vietăți al naibii de fistichii ca aspect și ca nume. Tocmai de asta, în bucătăria japoneză găsim nenumărate mâncăruri din pești tropicali, precum sushi sau ankimo.

Dar nu despre pești gătiți vorbim noi, ci despre pești care încă dau din coadă. Așadar, puteți găsi acest acvariu în Ocean Expo Park din Okinawa. De la deschidere și până în anul 2010, au fost înregistrați acolo peste 20 de milioane de vizitatori. Acvariul nipon a fost cea mai mare casă artificială pentru vietăți marine până în 2005, când a fost întrecut de parcul acvatic american de care ziceam mai sus. În 1975, expoziția World Fair a avut loc în Okinawa, iar asta a fost rampa de lansare pentru parcul acvatic care pe atunci încă nu devenise acvariu. Însă, după ce evenimentul s-a încheiat, numărul vizitatorilor a scăzut dramatic, iar conducerea parcului avea nevoie de o nouă strategie pentru a atrage turiștii. Planul a fost să clădească un acvariu nou și modern. Ideea s-a materializat abia în 2002, iar de atunci milioane de vizitatori îi calcă pragul în fiecare an. Sunt 77 de bazine în care pot fi admirați printre altele rechini de aproape nouă metri, iar volumul total de apă se apropie de 10.000 de metri cubi – cât 200.000 de butoaie pentru berea draft.

Mergem să ne scăldăm în alte ape, și mai calde, unde te așteaptă și o experiență inedită de shopping la pachet cu peștii. Punem periscopul pe Dubai Mall, unul dintre cele mai mari centre comerciale din lume, care găzduiește peste 1.200 de magazine. În interior se mai află și „Dubai Aquarium and Underwater Zoo”. Ideea a avut succes și dovadă stau cele 61.000 de bilete vândute în doar primele 5 zile de la deschidere. De atunci, în fiecare an zeci de milioane de pasionați ai cumpărăturilor fac vizite faimoasei lumi subacvatice, unde trăiesc peste 300 de specii de animale marine. Așadar, după o zi în care ai fost victima consumerismului, te poți relaxa alături de copii cu o plimbare la acvariu. Volumul total de apă ajunge la 12.000 de metri cubi și depășește astfel capacitatea parcului acvatic japonez.

acvariu

Cum spuneam, campionul mondial al acvariilor se află în America de Nord. Mai exact în Georgia, Statele Unite ale Americii. Cel mai mare bazin de aici conține 24.000 de metri cubi de apă, adică de două ori mai mult decât cel din Dubai, și este rezervat exclusiv rechinilor balenă. Volumul total ajunge la 38.000 de metri cubi pentru tot parcul acvatic unde trăiesc peste 100.000 de animale marine, împărțite în 700 de specii. Complexul, care a luat naștere în 2005, este o întreagă enciclopedie vie pusă la dispoziția curioșilor. Printre specimenele demne de menționat se numără rechinii balenă, balenele beluga și leii de mare californieni. Milioane de pasionați ai vieții marine vizitează anual acest ecosistem artificial acvatic, unde cei mai entuziasmați vizitatori sunt, ca întotdeauna, copiii.