Ce este de făcut și de văzut în Bruges

Trebuie să știți din start că Bruges este un oraș mic. Atât de mic încât eu nu i-am oferit mai mult de două zile. Așadar, ți-l recomand doar pentru o escapadă de weekend și nimic mai mult. Numele orașului provine din norvegiana veche, Bryggja și înseamnă pod, punte. Toată lumea îl numește Veneția de Nord datorită numeroaselor canale care încercuiesc și traversează orașul, însă cred că este cam exagerată comparația. Dacă ai vizitat Veneția ai văzut că orașul este…plin cu apă, pe când Bruges este doar traversat prin mijlocul orașului. Centrul vechi istoric al orașului este inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, în 2002 fiind desemnat drept capitală culturală.

Cum ajungi la Bruges?

Îți cauți bilete de avion din timp și zbori până la Bruxelles. Le poți lua și sub o sută de euro de persoană, dar doar dacă le iei foarte devreme, altfel ajungi cam pe la 170 – 200 euro/persoană. De la Bruxelles ai mai multe variante: închiriezi mașină, (prețuri și mașini bune au cei de la SIXT), poți să iei autobuzul (șapte euro de persoană) și durează două ore, însă frumos este și cu trenul, costă 15 euro de persoană și durează o oră.

Ce poți face la Bruges?

Te plimbi. Pe jos, cu barca, bicicleta, scuterul și în final mașina. Orașul te îndeamnă oricum la plimbare. Distanțele sunt mici dintr-un punct în altul, așadar în 30-40 de minute străbați tot orașul. Bruges este foarte turistic, de aceea la orice colț de stradă dai peste o cafenea sau restaurant, nu mai zic de locurile frumoase pe care le poți vizita, cum ar fi: Grote Markt, Belfort van Brugge, Muzeul Groeninge, Canalele și mai ales Muzeul Ciocolatei.

 

Grote Markt este zona de promenadă cea mai cunoscută și nu ai cum să o ratezi, este locul constant pentru concerte și festivaluri, și unde se adună sute de bicicliști. În apropiere se află și Muzeul de Bere, Bruges Halve Maan, pe care nu am apucat să îl vizităm din considerente de…copil. Dar biletul nu este scump, undeva la opt euro de persoană și include și degustarea. Cât despre Belfort van Brugge este cel mai cunoscut punct de reper al orașului. Este un turn cu o înălțime de 83 de metri ce adăpostește un carillon (grup de clopote perfect acordate), acesta având 47 de clopote activate chiar și astăzi, manual.

Muzeul Groeninge sau Muzeul Artelor Frumoase, cum mai este denumit, deține cea mai importantă colecție de artă din Bruges, o galerie modernă dar și o colecție superbă cu vederi ale orașului de odinioară. Opera de artă cea mai importantă din muzeu este “Fecioara cu preotul Joris van der Paele” pictată de Jan Van Eyck în anul 1436. De la artă trecem la ciocolată, pentru că este nelipsită de pe străzile orașului.

Muzeul Ciocolatei este o experiență dulce și cu siguranță de neuitat. Costă doar șase euro intrarea pentru adult și patru euro pentru copil, și merită toți banii. Este găzduit în casa „De Croon„ ce datează din anul 1480, cea care inițial a fost o tavernă dedicată vinului. Pe lângă incursiunea în istoria ciocolatei, copiii pot descoperi muzeul printr-un joc interactiv în căutare de ciocolată și pot degusta în voie din mostrele gratuite de ciocolată artizanală. Bine, nu numai ei!!

 

Muzeul Diamantelor este și el un must, mai ales că Belgia este recunoscută pentru finețea și claritatea acestor nestemate. Muzeul a fost deschis în anul 1999 si spune povestea fascinantă a acestor pietre prețioase prin expoziții, demonstrații dar și cu un laborator dotat cu miscroscoape pentru cei pasionați de acest domeniu. Prețul unui bilet este de opt euro de persoană.

Unde să stai în Bruges

Noi nu am stat în oraș. Chiar dacă sunt multe hoteluri și locuri superbe pe airbnb în oraș, noi am ales să stăm la câțiva kilometri, în Zuienkerke. Mai multă liniște, fără claxoane și zgomot de oraș, cameră de hotel mai mare, priveliște frumoasă, mic dejun bogat și variat (mai ales pentru copii) și un preț mult mai bun. Și cum noi am avut mașină închiriată pe toată perioada, pentru că am stat și două zile în Bruxelles, era păcat să nu profităm și să vedem și împrejurimile orașului.

Ce este un MUST în Bruges?

Turul cu barca. Este musai să îl faci, altfel pierzi din toată frumusețea și istoria orașului. Plimbările sunt disponibile zilnic din luna martie până la mijlocul lunii noiembrie, între orele 10:00 – 18:00, iar pretul unui bilet este opt euro. Dacă am vorbit de Muzeul Berii și Muzeul Ciocolatei, ce crezi? Există și Muzeul Cartofilor Prăjiți! Nu, nu am fost dar peste tot se mănâncă cartofi prăjiți cu multă maioneză. Este o tradiție, nu glumă.

Nu uita de ce ai venit. Pentru ciocolată. Sunt atât de multe magazine, parcă sunt farmaciile la noi. Pe de o parte ai Godiva, Neuhaus, Leonidas și Galler, cunoscute în toată lumea. Iar pe de altă parte ai o mulțime de ciocolaterii mici locale, cum este Pralinique, de exemplu. Îți recomand să încerci cât mai multe, însă îți garantez că cele locale nu dau greș deloc.

Așa este și în cazul wafelor belgiene. Sunt peste tot și le simți mirosul de la mare distanță. Dar avem aceeași problemă. Nu le încerca pe cele din zona turistică, mergi pe străduțele lăturalnice pentru că acolo le vei găsi pe cele adevărate. Noi am aflat de pe TripAdvisor că cele mai bune sunt la Lizzies Wafels. Și dacă vrei mai multă aventură, închiriază o bicicletă.

Sper că ți-am dat suficiente motive să fugi pentru un weekend la Bruges. Te asigur că nu o să-și pară rău, pentru că orașul este cald, primitor, boem și chiar dacă este atât de turistic, nu te apasă cu gălăgia sau aglomerația.