De ce să alegi o vacanță cu rulota

Te-ai săturat ca atunci când pleci în vacanță să tot depinzi de programul hotelier, de rezervări, să te rezumi la un sigur loc vizitat sau mai știu eu ce servire să îți strice ziua și întreaga dispoziție? Chiar și eu, în călătoriile mele nu foarte multe, m-am simțit puțin constrâns de anumite împrejurări. Pentru toate astea, m-am gândit la o alternativă mult mai independentă, care la prima vedere pare ușor incomodă și care da, are un public ceva mai restrâns. Este vorba despre vacanțele cu rulota, unde singura ta grijă ar putea fi să îți găsești un loc în natură în care să te parchezi. Bine, și să ai rezervorul de apă mereu plin.

Avantajele plecărilor cu rulota

Plecările cu rulota transformă orice sejur în unul aproape independent. Și ăsta este clar cel mai mare avantaj pe care îl aduce după sine. Nu ai nevoie de cazare, nu trebuie să te rezumi doar la o destinație și nici nu ai o limită de persoane cu care să-ți petreci sejurul. Atâta timp cât nu ai o problemă să dormi cu alți doi, trei prieteni în pat, totul o să fie perfect.

Totul începe imediat după ce îți închiriezi sau îți cumperi o rulotă. Prețurile nu sunt mari deloc, zic eu, mai ales când vine vorba de închiriat. Am găsit pe site-urile de închirieri prețuri de la 20 euro pe zi. Ceva decent, nimic pretențios, cu patru-cinci locuri. Pe înțelesul tuturor, ca să îți poți muta rulota dintr-un loc în altul ai nevoie doar de categoria B. Dar să revenim. La 20 de euro pe zi, ai tot ce îți trebuie: gaz, apă, curent din generator și un nivel decent de confort. Dacă plecați patru în gașcă, trebuie să prevezi o mașină de care să legi rulota, combustibilul, bani de ceva mâncare și băutură, iar toate astea n-au cum să te coste mai mult de 15 euro pe zi. Și uite cum stai plecat de acasă trei zile, pe mai puțin de 200 lei.

Asta a fost varianta ieftină. Dacă vrei ceva mai elegant, poți alege o autorulotă cu prețuri de la 70 la 130 de euro pe zi, în funcție de sezon. Diferența între o rulotă și o autorulotă este că la cea din urmă nu are nevoie de un autoturism pentru tractare dar care în continuare se conduce cu categoria B. Mai mult decât atât, ai casco inclus, cameră pentru mersul cu spatele și duș cu apă caldă.

Dacă totuși nu vrei să închiriezi și ai puterea financiară să îți cumperi una, prețurile pentru o rulotă decentă pornesc de la 3000 de euro iar costurile de mentenanță nu-s deloc ridicate. În schimb, trebuie să ai în vedere că în cea mai mare parte a timpului ea trebuie parcată undeva. Și nu, în fața blocului nu-i o variantă. Cel mai bine este dacă ai ceva pământ în afara orașului, o curte unde poate sta în siguranță fără să deranjeze pe nimeni.  

Odată cumpărată, respectiv închiriată, nu îți rămâne decât să te îmbarci, să îți stabilești un traseu și să îți faci concediul cât mai frumos și mai liniștit.

Ce trebuie să ai în vedere când pleci la drum

Această ”casă pe roți” este o idee genială pentru cei ce iubesc natura și mai ales pentru cei ce doresc să fie independenți. Însă, în lipsa grijilor legate de cazare sau de alte servicii, un sejur cu rulota vine și el cu ceva mici îndatoriri. Ca de exemplu, principala ta grijă ar trebui să fie rezervorul de apă care atunci când pleci la drum e musai să fie plin. Locuri pentru reîncărcare nu-s multe deloc și nu cred că ai vrea să rămâi taman fără apă. O altă chestie de care trebuie să iei seamă este rezervorul de reziduuri. El trebuie golit pe cât de des posibil, pentru că altfel scurta ta vacanță se va transforma într-un coșmar.

Când vine vorba de curentul electric, cele mai multe rulote au și un generator de curent pe care îți recomand să îl duci departe de rulotă, atât cât să nu îi auzi zgomotul. Dacă nu au generator, ar trebui ca acestea să aibă baterii pe care le poți încărca în zonele de camping, evident contra cost. Cam astea sunt grijile pe care o plimbare cu rulota le aduce după sine. Pe lângă multe alte avantaje, zic eu, e ușor de suportat și mai ales de gestionat.

Un lucru e cert. Cel mai mare avantaj al unui sejur cu rulota este libertatea de care te bucuri. Dar cum spuneam, nu-i tocmai pentru oricine. O persoană comodă ar da skip la o astfel de propunere și s-ar caza la un hotel mișto. Sunt curios să aflu dacă tu crezi că merită o astfel de escapadă, măcar o dată în viață, și dacă mai sunt lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere când iei o astfel de decizie. Pentru toate astea, aștept comentariul tău.