Dubai. Mergi să vezi miracolul din deșert!

J c - CC BY 2.0

Dacă Europa v-a plictisit și aveţi nevoie de provocare și motive să exclamaţi admirativ “Ai dracu’ ăștia…“, daţi o fugă în Dubai.

Ajungeţi în patru ore și la jumătate de preț cu WizzAir, faţă de companiile de linie. Primul impuls excitant vine încă din aer. Avionul ajunge pe la ora 23, iar piloţii aud din cabina lor corul mirării pasagerilor când trec pe deasupra celebrei insule în formă de palmier, luminata fără gândul la facturi. La aeroport staţi la coadă cam 10-20 de minute până să vă urcaţi într-un taxi Toyota hibrid. Preţurile sunt ușor de calculat. Un dirham, moneda locală, este un leu, rotunjit. Taxiul costă deci cam trei lei și jumătate pe kilometru.

Fabio AchilliCC BY 2.0

Primul șoc o să fie când ieșiţi din aeroport și vedeţi multă verdeaţă. Și nisip. Sute de kilometri de furtun picură apa pentru ca iarba să fie verde ca în Bucegi și palmierii veseli ca în Palma de Mallorca. Singurele dimensiuni cunoscute în Dubai sunt lungimea (orașului) și înălţimea (clădirilor). Luaţi doua-trei tuburi de BenGay în bagaj, pentru ca o să vă suciţi gâtul privind la zgârie-nori. Orașul este aglomerat, dar nu se simte. Strada principală are sase benzi pe sens.

Soluţia ideală pentru cazare este un hotel aproape de plajă, cu dezavantajul că nu este chiar aproape de metrou. Priveliștea, confortul camerelor și vederea la mare te fac să te simti însă rudă cu șeicul.

Dubaiul este o destinaţie cam pentru o săptămâna și vă spun și de ce. În primul rând, căldura care te moleșește nu te lasă să mergi toată ziua prin oraș. Chiar dacă staţiile de autobuz și de metrou au aer condiţionat. Cel mai bine e să mergi din noiembrie până în aprilie. După aceasta perioada, temperaturile ajung ușor la 40 de grade Celsius. Și nu e chiar plăcut. Cel puţin două zile trebuie să mergi la plajă, dimineaţa până în ora 11 și după-amiaza de la ora 17. Jumeirah Public Beach și cea de lângă hotelul Burj Al Arab sunt perfecte. În altă zi, mergi să te joci cu delfinii la Atlantis The Palm. Cel mai mare și mai scump hotel din Dubai are un parc acvatic de distracţii unde poţi să înoţi cu delfinii, după care poţi să te joci câteva ore pe tobogane, să plutești în colacul de salvare pe un râu răcoros, să stai la plajă sau să te bălăceștii în alte drăcovenii. Există mall-uri faimoase, dar trebuie sa strângi bani serios dacă ai de gând să faci și cumpărături de acolo.

Joi ItoCC BY 2.0

Mai bine te sui în vârful Burj Khalifa, la aproape 900 de metri înălţime, ca să prinzi apusul și să vezi orașul bogat cum strălucește de lumini. La poalele celei mai înalte clădiri din lume te așteaptă seara un joc spectaculos de apă, lumini și muzică: The Dubai Fountain. Asta e gratis, urcarea la Burj Khalifa nu. Seara poate să continue grozav la Dubai Marina, cea mai mare structură plutitoare construită de oameni. Un brunch la Aquara, un restaurant de la Dubai Marina Yacht Club, costă cam 350 de lei de persoană și devine un must. Poţi să te răsfeţi cu orice, de la fructe de mare la vită argentiniană și deserturi care te fac sa uiţi de dietă. A zis cineva, dieta?? O masă pe terasă, pe malul apei, și priveliștea zgârie-norilor te fac să cauţi pe internet un loc de muncă în Dubai.

După câteva pahare cu vin, începi să faci însă planuri pentru a doua zi. Un safari în deșert, de pildă. Costă cel mult 300 de lei pentru două persoane, înseamnă plimbări pe dune și emotii controlate, date de un șofer dibace, o cursă pe camilă și o cină într-o oază, cu bufet tradițional. Nu cumpăraţi însă excursia de la agenţiile din România. Yallabanana.com este site-ul succesului.  și, neapărat, ca să înţelegeţi ce înseamnă determinarea, faceţi o vizită la Dubai Miracle Garden. În plin deșert este o gradină care își merită numele. Milioane de flori sunt aranjate în formă de fluturi, păuni, mașini, case și inimi.