Cele mai cool grădini de vară din Cluj

Processed with VSCO with 6 preset

Încă de la prima vizită, Clujul pur și simplu m-a fermecat. Și nu doar datorită frumuseții evenimentului Untold, pentru care am ajuns, ci și a oamenilor calzi și primitori, restaurantelor, cafenelelor și locurilor interesante de vizitat. Orașul din inima Transilvaniei are un farmec aparte și este greu să nu te lași cucerit de tot ansamblul boem de care ai parte. După mai multe vizite, pe parcursul a trei ani, am reușit să-l înțeleg și să îl descopăr. De aceea, pe lângă povestea Untold spusă aici, am descoperit și cele mai renumite și cool grădini de vară. Am ales trei dintre ele și vă împărtășesc în cele ce urmează experiența mea la fiecare în parte.

Livada – Restaurant & Music Lounge

grădini de vară

Prima oprire o facem aproape de centrul istoric al orașului. Livada, așa cum se numește una dintre cele mai cunoscute grădini de vară din Cluj, îți oferă câteva ore bune de relaxare într-o zi călduroasă de vară. Interiorul este dominat de mobilier masiv în nuanțe naturale de lemn, pattern-ul canapelelor și scaunelor având influențe scoțiene. Găsim și ceva accente cu pereți de cărămidă, un element care este tot mai în vogă printre pub-urile românești. 

grădini de vară

Eu am ales să iau prânzul în grădina din exterior. Doar vorbim despre o terasă, iar vremea era mai mult decât generoasă. Mesele sunt așezate printre copaci, de-o parte și de alta a drumului, dându-ți senzația de o grădină autentică. Nu am fost prea încântat de selecția umbrelelor. Aș fi preferat ceva care să nu fie de la un brand anume. În rest, locația este chiar drăguță.

Dar să vorbim și despre calitatea preparatelor. Sigur nu ai vrea să pleci flămând sau prost dispus. Meniul este unul destul de variat. Nu este plin de preparate, dar ăsta este un lucru bun. Mai bine câteva feluri de mâncare pe care bucătarul să le facă mereu la fel de bune, decât un meniu stufos cu preparate… mediocre. Găsești de la salate, ciorbe și burgeri, până la mâncăruri mai sofisticate cum ar fi file de somon cu sos de roșii cherry cu trufe. Eu am optat pentru o ciorbă tradițională și pulpă de rață confiată. Servirea a fost bună iar mâncarea… gustoasă. Prețurile sunt accesibile.

grădini de vară

Boema

Următoarea oprire am făcut-o la… Boema. Este locul în care am fost prima dată când am ajuns la Cluj și mi-am promis că le voi mai călca pragul. Localizată pe strada Iuliu Maniu, Casa Boema este dovada vie a ceea ce poți numi o transformare reușită, grădina fiind reabilitată recent după ani buni în care a fost în paragină. Locul are un aer cool, ușor retro, dar în același timp modern. Deși are o terasă generoasă și frumoasă, locul se mândrește mai mult cu interiorul. Mobilierul de bistro franțuzesc, cu accente de design marocan în print-ul gresiei și motive gotice în pereții decorați cu lambriuri bleu, oferă o atmosferă aparte. Decorul este completat de un bar cu blat de marmură și lustre mari, metalice. Grădina casei este mare, aerisită, mobilierul descriind o îmbinare de nuanțe naturale de lemn. Vegetația este la ea acasă, predomină plantele decorative și copacii care umbresc în mod natural curtea. Absolut superb!

Meniul cuprinde preparate din bucătăria tradițională, mediteraneană, mexicană și chiar arabă. Prețurile nu sunt atât de accesibile, mai ales dacă ai un buget alocat meselor zilnice. Eu am ales o supă de pui cu smântână, piept de pui cu risotto, și la desert creme brulee. Pieptul de pui a fost cam uscat pentru gustul meu, îl prefer ceva mai suculent. În rest, totul excelent.

Samsara

Și pentru că v-am povestit recent expriența mea vegană, am ales să integrez în acest articol și o locație cu specific vegan și raw vegan. Samsara Foodhouse se situează în centrul orașului. La prima vedere, locul are un vibe bun, îți transmite energie pozitivă. De altfel, cred că asta a vrut să fie și intenția proprietarului, locul să fie în ton cu preparatele sănătoase și bunăstarea transmisă odată ce acestea sunt consumate. 

grădini de vară din Cluj

Spațiul este amenajat într-un stil modest, simplu, materialele și nuanțele folosite fiind unele naturale. L-am simțit ca fiind exact genul de loc în care poți merge lejer îmbrăcat pentru a te bucura de o după-amiază sau o seară relaxantă, cu prietenii sau familia. Grădina interioară este pusă la adăpost cu ajutorul unui gard înalt de lemn. Atenția mi-a fost atrasă însă de graffiti-ul de pe clădirea ce se află în imediata vecinătate a localului, predominante fiind nuanțele de verde. Acesta poate fi admirat în liniște în timpul în care servești masa. 

În meniu găsim tot felul de delicatese vegane și raw-vegane, cum ar fi sushi, cușcuș verde cu spanac, gazpacho, preparate la care aplaudă papilele gustative ale oricărui vegan. Eu am avut o mare poftă de satisfăcut, și anume, hummus cu ardei copt. Ca fel principal, am ales să încerc niște vinete umplute cu porumb, ciuperci și mazăre. Cochetând deja cu preparatele vegane, eu le-am găsit destul de gustoase, fiind genul de mâncare pe care carnivorii poate nu o vor găsi suficient de sățioasă. Merită totuși să o încerci măcar o dată. 

Prețurile sunt exact așa cum te-ai aștepta să fie la un restaurant cu un astfel de specific, adică peste media locală. Însă, având în vedere că vorbim despre mâncare sănătoasă, proaspătă care nu este gătită și depozitată în condiții obișnuite, prețurile se justică. Mai mult sau mai puțin.

Voi ce alte restaurante din Cluj ați încercat?