VIDEO – Street Food cu Chef Dexter

Processed with VSCO with c1 preset

Recent, mâncarea de stradă a revenit pe plaiuri locale, cu o avalanșă de camionete și gherete, care mai de care mai colorată, branduită și marketată. Cât despre mâncare…e multă, e gustoasă pe alocuri, indecisă în multe din cazuri și mai scumpă decât la un restaurant de casual-dining, unde ai ospătar, loc la masă și servicii incluse. Pentru a câștiga încrederea și papilele publicului românesc, ar trebui să avem prețuri oneste pentru o mâncare onestă și plină de identitate, națională sau nu.

Dar ce este street food? Este mâcarea preparată și vândută pe străzi și în alte locuri publice. Organizația Națiunilor Unite a efectuat un studiu în 2007, când România încă nu-și știa idenitatea culinară sau măcar direcția descoperirii acesteia, care arăta că peste 2.5 miliarde de oameni mănâcă zilnic pe glob, mâncare de stradă. Tot oamenii sunt aceia care au vândut mâncare pe stradă încă din cele mai vechi timpuri: de la grecii antici care vindeau un soi de hamsii, la Imperiul Roman unde clasele de jos trăiau efectiv din… street food. Și în China street food era tot pentru cei nevoiași, însă există povești cum că inclusiv membrii dinastiilor imperiale își trimiteau servitorii după munchies de la tarabă, mai ales noaptea în timpul bețiilor și petrecerilor. În secolul 14, în Egipt, deja se vindeau kebaburi cu orez și legume prăjite, iar în proaspăt colonizata America se vindeau pe stradă fructe, porumb copt, stridii și mațe la grătar. În Europa streetfood-ul a început să înflorească din nou în secolul 19, pe când francezii vindeau cartofi prăjiți pe străzile întunecoase ale Parisului.

Ne place sau nu, street food este un trend. Chiar în plină ascensiune. Iar cum nouă ne place cam tot ce este nou, am luat cu asalt săptămâna trecută Food Circus, în zona de office Pipera, pe George Constantinescu nr. 3 unde am gustat câte ceva din…ofertă.