10 accesorii pentru un grătar reușit

Când eram mic mergeam foarte des cu familia la grătar, indiferent de sezon, chiar și iarna. Pe atunci, părinții mă țineau departe de activitățile de grătar, poate doar cu excepția adunatului de lemne uscate din pădure. Îmi spuneau chiar să nu mă uit la foc pentru că altfel voi uda patul la noapte. Hai, spuneți-mi că nu sunt singurul…

Acum lucrurile stau altfel în familie. Pasăm făcutul grătarului de la unul la altul. Nu pentru că nu ne-ar plăcea să-l facem, ci pentru că e mai plăcut să-l mănânci. Eu am învățat de plăcere…și foame, să fac un grătar bun și mă amuză de fiecare dată întrebările celor care nu mă cunosc “Știi să faci focul de grătar?” sau “Te pricepi la făcut grătarul?

Bineînțeles, un grătar bun ține de măiestria bucătarului. Dar oricât de bun ai fi, tot ai nevoie de câteva ustensile folositoare. Și pentru că tot se apropie sezonul m-am gândit să vă și recomand câteva.

res_79cc09d58bab294054236d5d7524c17c_350x350c_i8ih

Coș picnic

Că e picnic, că e grătar, tot e bine să ai un astfel de accesoriu cu tine. Compartimentat perfect, cu farfurii, tacâmuri, pahare și loc pentru mâncare, coșul pentru picnic este foarte practic și arătos.


7020246

Aprins focul

Indiferent că mergi cu lemnele de foc în portbagaj sau cauți vreascuri uscate prin pădure, îți recomand să ai la tine și un kit de aprins focul. Altfel roua dimineții sau o ploaie scurtă îți poate da bătăi de cap. Așa că ia cu tine o cutie de chibrituri pentru grătar (mai mari decât cele obișnuite) și așchii sau rumeguș uscat care se aprinde mult mai ușor. Iar dacă ți-e greu să păstrezi focul aprins, o suflantă îți poate veni în ajutor.


res_557b96a36a3d7128a7b969688fef07bf_350x350c_96ec

Set ustensile

Nimic nu e mai frustrant ca atunci când carnea sfârâie pe grătar iar tu nu ai cu ce să o întorci. Mai ales în vremurile în care furculița pe care o ai la îndemână e de plastic. Așa că ia-ți setul de la Contento. Are tot ce-ți trebuie.


res_054a332976768de183702b9f518b3f20

Mănușă

Dacă trebuie să manevrezi grătarul încins, este bine să ai la îndemână o mănușă Broil King termorezistentă din silicon rezistentă la o temperatură de până la 500 de grade. Astfel nu te arzi sau, mai rău, nu scapi carnea pe jos…


7029654

Curățare grătar

Nimic nu e mai rău decât să scoți grătarul de la “naftalină” și să fie plin de rugină sau alte ciudățenii. Partenera ta nu ar fi prea fericită să mănânce de pe un astfel de grătar. De asta trebui să ai la tine un spray de curățare și o perie de sârmă. Nu uita să cureți grătarul și după ce l-ai folosit.


ranger_55_sku

Briceagul

Un accesoriu foarte important și de multe ori neglijat. Un briceag bun îți poate face viața mai ușoară. Preferatul meu este Wenger Ranger 55. Are tot ce trebuie, inclusiv o lamă tip fierăstrău mai ascuțită decât prevede legea.


gratar

Grătarul

La final, piesa de rezistență: grătarul. Cei mai mulți dintre noi îl avem pus pe undeva bine și îl scoatem doar la nevoie. Dacă nu ai deja unul, încearcă un grătar mai sănătos, ca acesta. Este din inox, cu grile speciale prin care grăsimea lăsată de carne se scurge într-un jgheab special, pentru a nu ajunge pe foc.


Bineînțeles că aceste accesorii nu te vor face un bucătar mai bun. Dar cu siguranță îți vor face treaba mai ușoară. Tot ce trebuie să faci acum este să exersezi. Mult!

Spor la treabă! Și la mâncat…