E aici! Și e tare! Audi E-Tron e anunțat deja pe piață ca unul dintre pionierii electrificării de pe bătrânul continent. Și de-altfel Audi pare să-și ia asupra sa imaginea de producător care îmbrățișează acumulatorii. Grupul are nevoie de asta după scandalul de Oscar cu DieselGate. Scandal care a afectat toate mărcile.

De ce le-a luat atât de mult timp? E o întrebare foarte bună. Dar, să faci o mașină electrică nu e ușor. Ai nevoie de o platformă nouă sau una capabilă să țină cel puțin două motoare electrice (unul pentru fiecare punte), dar și un pachet de cel puțin 300-400 de kilograme de baterii. Flux continuu de acumulatori de la furnizorii Audi, și ăsta-i un lucru greu de obținut.

Tehnologia se schimbă foarte repede, de la un an la altul chiar. Bateriile din 2019 pot stoca mai multă energie ca cele din 2018, pentru aceeași greutate. Sunt și scumpe, iar E-Tron, chiar dacă Audi lucrează la el de cel puțin 4 ani, nu poate să vină cu 200 de kilometri autonomie, când Kia Niro, de exemplu se laudă cu dublul.

Și chiar dacă Audi anunță de-acum că E-Tron e disponibil, asta nu înseamnă că poți să-ți iei unul acum. Lista de așteptare e mai lungă decât cea a lui Moș Crăciun. E valabil și pentru restul producătorilor. Ah, și totul trebuie să fie perfect. Tesla a luat-o invers. Baterie multă, motoare puternice dar investiție mult mai mică în calitatea produsului. Și asta se vede. Dacă tot faci o mașină electrică și-ți numești Tesla concurență, produsul tău trebuie să fie 10/10. Și este?

Hai să aflăm de la George.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

5 Comments

 1. 1

  Salut, nu vreau să fiu cârcotași dar la asemenea baterie, la un preț așa de mare nu cred că se merită. Cu un preț de PORNIRE de aprox 82000 dacă mai pui și opțiuni treci ușor de sută… foarte scumpa pentru 300 km de autonomie. E-Niro cu o baterie de 64 și cu vreo 600 de kg mai puțin este mult mai eficient, testat în condiții reale, nu mai vorbim de preț ! O sa ziceți ca nu se compara ca și materiale, poate, dar vânzările acestui model și timpul de așteptare pentru livrare vorbesc deja. Legat de testul vostru, mi se pare foarte prost insonorizata, adică vezi cât de taré se aude când trece altă mașină pe lângă tine, și felul ciudat în care se aude suspensia pe asfaltul nu tocmai bun. Am urcat în E TRON și spațiul este destul de limitat în spate la picioare. Eu nu aș da banii ăștia pe un E TRON…

 2. 2

  Salut George,
  Frenezia de a promova masinile electrice am mai vazut o in urma cu 20/25 la motoarele diesel.
  In conditiile in care Romania peduce 30% energie verde ( inclus hidro care este discutabila) peste alti 20 de ani cand masinile electrice vor fi majoritare ne vom da seama ca nu am protejat planeta deloc.
  De unde vom lua energia sa incarcam milioanele de masini “eco” ???
  ps. productia de masini electrice este de doua ori mai poluanta decat clasicele actuale.( spun cercetatorii).
  Numai bine.

  • 3

   Salut! Avem energie gratuită de la vânt și soare în fiecare zi, de aici putem lua suficientă energie. Tehnologia bateriilor se schimbă rapid și poate că pe termen lung nu ne vom baza pe ele așa cum sunt acum. E doar un mit care din păcate s-a răspândit rapid cu faptul că mașinile electrice poluează mai mult decât o mașină obișnuită. Găsești studii care să confirme acest lucru.

 3. 4
 4. 5

  Salut George,

  am dat din greseala pe net de materialul tau despre E-Tron, dar cand am vazut titlul am zis trebuie sa ma uit. Si asta din cauza mai multor coincidente… prima ar fi ca in liceu (CD Nenitescu) noi doi jucam TOMAPAN in ora de franceza, iar a doua coincidenta ar fi ca acum lucrez la o firma in Germania ce face componente pentru Audi E-tron (nu zicem numele companiei, dar e bine cunoscuta si in Brasov). De condus nu am avut ocazia sa conduc aceasta masina, dar am fost bucuros sa aflu de la tine ce sentimente traiesti cand conduci asememnea bijuterie. Eu sunt mare fan Audi, dar si foarte suspicios cand vine vorba de masini electrice. Suna foarte frumos cum orasele viitorului nu vor mai fi poluate de gaze de esapament ale masinilor, toate masinile, autobuzele, transporterele, etc… vor fi antrenate de motoare electrice, dar se ridica niste intrebari, se va putea produce atat curent electric incat sa poata fi incarcate atatea baterii? Cat din acest curent va putea fi produs din surse naturale fara sa produca si poluare? De unde atatea metale rare (Lithium, NIchel, etc) necesare producerii atator baterii? Apoi mai este un detaliu care l-am vazut tot intr-o emisiune auto, si anume intensitatea campului electro-magnetic in habitaclu unei masini electrice. Nu imi amintesc cifre, dar stiu care era mult mai intens decat intr-o masina cu ardere interna. Poate nu exista inca studii care sa ne zica impactul asupra sanatatii ocupantiilor unei masini electrice, dar ar fi interesant daca ai reusi sa afli tu ceva prin mijloacele de care dispui ca reporter ;)
  Materialul despre E-tron mi-a placut, bine structurat si cu foarte multe informatii. Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.