Telefonul și volanul nu se împacă. Între ele există o luptă permanentă pentru mâinile şi atenţia şoferului, iar de cele mai multe ori nu câştigă nimeni. În fiecare zi, milioane de șoferi jonglează cu smartphone-ul la volan și zeci de mii produc accidente. În unele cazuri, oameni nevinovaţi mor sau rămân cu semne pe viaţă, asta după ce nu ştiu ce şofer a condus cu ochii în ecran, pentru că nu putea trăi cinci minute fără WhatsApp.

Fix această lipsă de răspundere față de cei din jur reprezintă motivul pentru care așteptăm să vină pe piață mașinile autonome. Până ajung acestea, există funcțiile de conducere semi-autonomă și sistemele lor esenţiale de siguranță. Lor le putem mulţumi pentru că au evitat deja mii sau zeci de mii de accidente cu o gravitate moderată, pentru că au reușit să pună frână atunci când șoferul Homo sapiens nu era atent la drum.

Sunt conştient că deja ştiai toate astea, dar nu strică niciodată să subliniez încă o dată o regulă de bun simț pe care o regăsim în legile oricărei țări din lumea civilizată: şofat plus telefon egal tragedie. Sau numai amendă, dacă eşti norocos. Materialul de faţă a fost inspirat de o știre din SUA, una din care am aflat că Pokemon Go a provocat un număr alarmant de incidente rutiere. Cei doi cercetători care au făcut estimarea cred că jocul, ce făcea ravagii în vara lui 2016, a dus la vreo 100.000 de incidente pe șosea.

Din fericire, jocul acesta şi-a pierdut popularitatea, deci şi gradul său de pericol s-a diminuat. Creativi când e vorba de făcut prostii, oamenii și-au găsit însă repede altceva de făcut cu telefonul când sunt la volan. Zici că e o problemă eternă, fără rezolvare? Părerea mea e că rezolvarea începe chiar de la tine, cu un pas simplu. Greu, dar simplu. Începe tu schimbarea și renunţă să mai foloseşti telefonul când conduci.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *