EuroNCAP este un organism independent concentrat pe siguranța mașinilor vândute în Europa. Anul acesta a împlinit 20 de ani de activitate, așa că este momentul potrivit să discutăm despre progresul adus de eforturile organizației.

Fără EuroNCAP, mașinile pe care le găsim pe piață nu ar fi fost la fel de sigure și airbag-urile și ESP-ul nu ar fi ajuns un standard obligatoriu pentru toate autovehiculele noi vândute în Europa. Cel mai bine putem observa acest lucru la finalul acestui an, când GlobalNCAP a demarat campania #SAFERCARSFORAFRICA. Altfel spus, au început testele de siguranță pentru cele mai populare autoturisme vândute în Africa, iar rezultatele lor arată cât de periculoase sunt pentru pasageri respectivele vehicule accesibile în comparație cu modelele cu cel mai mic preț de pe piața din Uniunea Europeană.

Știți deja că EuroNCAP notează mașinile testate cu un rating de la zero la cinci stele, iar punctajul maxim este din ce în ce mai greu de obținut. Este și normal acest lucru, pentru că orice amânare de înăsprire a normelor de siguranță duce la stagnarea dezvoltării de noi sisteme și soluții care să facă transportul rutier mai sigur pentru toți.

Evident, tot progresul acesta despre care v-am povestit și la care facem referință în clipul nostru de mai jos se duce pe apa sâmbetei dacă nu porți centura de siguranță în mașină. Mai rău de atât, lucrurile te pot lovi în față dacă îți furi singur căciula și folosești un ”păcălici” de centură. Știi sigur despre ce vorbim, ai văzut cotoarele de centură la vânzare în orice târg sau intersecție dintr-un oraș mai aglomerat, dar ele îți asigură un bilet la urgență sau la morgă în urma unui accident din care aveai șanse să scapi cu bine dacă aveai centura pusă.

Mai țineți minte expresia ”Dă-i Doamne, românului mintea cea de pe urmă”? Se încadrează perfect la încăpățânarea unora de a nu purta centura în mașină și de a suferi consecințele plângând că au pățit-o tocmai ei, care nu puteau păți nimic pentru că merg încet cu mașina și au și sfințit-o la biserică. Sună cunoscut? Ai prieteni care gândesc așa? Ei bine, poate le dai un link fără să le spui nimic despre asta și, cine știe, poate își bagă mințile în cap.

Te invit să urmărești clipul nostru despre EuroNCAP și eforturile sale pentru ca tu să ai acces la mașini mai sigure.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *