Mercedes-Benz GLC e una dintre cele mai bune mașini din segment, dacă nu cea mai bună. Este spațioasă și confortabilă, mai ales cu suspensia pe aer, evident opțională. Interiorul construit fără reproș și motorizări deja testate cu succes pe toată gama Mercedes-Benz. Cu motorul electric, în varianta 350e, accelerația este de pe altă planetă. Cuplul e oferit instant și accelerează pe nesimțite până la viteze ilegale. Doar că mie, pe un banal drum București-Sinaia, computerul de bord nu a vrut să coboare sub zece litri pentru fiecare o sută de kilometri, deși nu am depășit viteza legală.

Telefoanele inteligente ne-au transformat în niște zombie odioși dependenți de prize. De altfel, ziua noastră începe când scoatem smartphone-ul din încărcător. Și-o încheiem tot la priză. De aici s-a dezvoltat și celebra boală care sună bine în engleză: ”range anxiety”. Așadar, când auzi de-un plug-in hybrid că are autonomie de sub 30-40 de kilometri, instant devine inutil. La fel și-n cazul mașinilor electrice:

“- Ce faci dom’le cu 150 de kilometri autonomie?!”

Statistica spune că noi parcurgem cel mult 30 de kilometri pe zi. Așadar, panica e nejustificată în cele mai multe cazuri. Și aici intervine în teorie hibridul plug-in de generație nouă. Pe hârtie ideea e genială. Autonomia ar trebui să fie suficientă pentru un drum dus-întors până la muncă, băgat în priză seara, dacă stai la curte… A doua zi îți vezi din nou de traseu, fără să consumi vreun litru de benzină. Iar în cazul în care rămâi fără baterie, merge motorul tradițional inventat acum 130 de ani. În Olanda, țara cea mai verde din Europa, s-a descoperit că cei mai mulți proprietari de Mitsubishi Outlander PHEV nu au încărcat niciodată mașina la priză. S-au bucurat de subvenția de la stat care le ieftinea enorm mașina și duși au fost.

Pe drumurile scurte, e genială, însă când se trezește fiorosul motor de 2.0 litri, singura economie pe care o faci e pentru că nu ești acasă să consumi apă sau curent. Așadar, dacă vrei să consumi puțin, alege varianta diesel. Altfel, eu aș alege fără să închid ochii GLC 350, fără e în coadă. Motor de trei litri și 258 de cai putere. Un V6 sănătos tun, așa cum în curând n-o să mai poți cumpăra. Altfel, dacă ești mai talentat decât noi la condus economic, GLC 350e are un preț de pornire de 53.000 Euro. Mercedes-Benz GLC pleacă de la aproape 44.000 de Euro cu TVA inclus pe piața din România pentru o variantă obișnuită în materie de motorizare, adică fără motor electric. Așadar, hibridul 350e este cel mai scump membru al familiei GLC cu excepția versiunii AMG.

Am vorbit destul, te las cu testul nostru.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

5 Comments

  1. 1
  2. 2
  3. 4

    Mie imi place forma noului GLC de la Mercedes si cred ca este cel mai frumos model din clasa lui, concurand cu x3,Alfa Romeo Stelvio, Noul Tiguan, Q5, Jaguar F-Pace, Mazda CX3 s.a.
    As alege motorizarea pe motorina 2.2. diesel care desi e zgomotoasa, e eficienta ca si cuplu livrat si ca si consum.

  4. 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.