[Video] Lansarea Tesla Model X – SUV electric

În condiții normale, probabil aș fi trecut cu vederea un astfel de eveniment, dar DieselGate mă obligă să privesc spre viitor puțin mai repede.

Cei de la Tesla au devenit extrem de vocali odată cu scandalul ”fumigena”, și cum poți profita mai bine de necazul altora decât turnând sare pe rană și lansând un model mare, cu tracțiune integrală, cu șapte locuri. Toate generos dimensionate pentru a adăposti șapte adulți, cu portbagaj încăpător și cu EMISII ZERO!!! Tesla Model X promite a fi cel mai sigur, rapid și capabil SUV din istorie. Cât este marketing și cât realitate în afirmațiile americanilor?

Păi să investigăm pe rând laudele celor de la Tesla…

Siguranță

În primul rând vorbim despre un automobil construit după alte reguli decât cele aplicate unuia cu motor termic. Șasiul, dacă este să păstrăm această titulatură, este de fapt o platformă incredibil de rezistentă care integrează bateriile. O structură care contribuie la coborârea centrului de greutate pentru că vorbim de un automobil extrem de greu de răsturnat, dar și de o protecție extrem de bună oferită ocupanților în cazul unui impact lateral. Pentru că este un model care a renunțat la motorul termic, portbagajul este amplasat în față, dar structura față joacă și rol de zonă de absorbție și disipare a energiei de impact.

Dacă sunteți din categoria celor care umblă cu mască pe față pentru a nu inhala vreun microm, noul Tesla X s-ar putea să vă bucure. Este echipat cu un filtru HEPA care împiedică pătrunderea în cabină a unor chestii gen polen, bacterii, viruși sau tot ce este generic denumit poluare. Sistemul de climatizare are chiar și un mod denumit ”bioweapon defense” care poate crea presiune pozitivă în cabină pentru protecția ocupaților.

Cel mai rapid SUV

Tesla Model X va fi oferit în două versiuni, ambele cu tracțiune integrală: 90D și P90D. Tracțiunea integrală nu mai este una convențională, vorbim despre două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte, fluxul de energie trimis către punți fiind controlat electronic. Evident vorbim despre un sistem de tracțiune integrală care elimină timpii de răspuns ai unui sistem mecanic. Tesla X este echipată cu o baterie de 90 kWh.

Tesla Model X 90D promite o autonomie de 413 km, dispune de câte un motor electric pe fiecare punte de 259 CP/ 330 Nm și are o viteză maximă de 250 km/h. Și probabil vă interesează în cât timp ajunge la 100 km/h. Nu vă putem spune asta, însă știm că ajunge la 60 mph, adică 98 km/h în 4,8 secunde.

Dacă nu sunteți satisfăcuți de aceste performanțe puteți opta pentru Tesla Model X P90D care are o autonomie de doar 402 km. Această versiune vine echipată cu un propulsor electric de 259 CP/ 330 Nm pe față și unul de 503 CP/ 600 Nm pe puntea spate. Se ajunge la 98 km/h în 3,8 secunde, iar dacă ești dornic de mai mult… poți alege pachetul ”Ludicrous Speed” pentru 10.000$ și ajungi la 98 km/h în 3,2 secunde.

Agenția Americană de Protecție a Mediului, celebra EPA care promite amenzi colosale în scandalul ”fumigena”, a echivalat consumul de energie pentru Tesla Model X 90D la 3,1 litri benzină în urban, 3 litri extraurban și 3,1 litri mixt. Tesla X P90D are un consum echivalat de 3,2 litri urban și 3,1 extraurban.

În cazul Model X vorbim despre aceeași parte tehnică de la Model S, dar îmbrăcată în haine de SUV.

Când s-au referit la cel mai capabil SUV, probabil doreau să zică versatilitate. Noi pe aici prin Europa asociem capabil cu offroad greu.

Tesla Model X este exemplul clar al formei desenate după principii de eficiență. Designul este evident ceva în slujba performanțelor, modelul având un Cx de 0,24, cel mai mic din istoria SUV-urilor.

În mod cert portierele spate vor fi punctul de maximă atracție. Nu mai vorbim de portiere gullwing, ci de falcon wings. Aceste portiere permit un acces ușor la locurile mediene și cele spate chiar și în cele mai înguste spații. Aceste portiere falcon wings au nevoie doar de 30 cm spațiu lateral pentru a se desfășura și asta pentru că este o structură articulată și nu una fixă. Modelul este echipat și cu senzori care permit portierelor spate să își regleze automat modul de deschidere, în funcție și de înălțimea tavanului garajului/ parcării.

Modelul este echipat cu suspensie pneumatică ce permite obținerea unei gărzi la sol de până la 230 mm. Preț? Pentru moment a fost anunțat prețul seriei limitate P90D “Signature Series“. Acesta este de 132.000 de dolari.

Tractiunea integrala de la Tesla cu cele doua motoare

Prezentare Tesla Model X

Elon Musk lansează Tesla Model X

Tesla-Model-X1

Tesla-Model-X2

Tesla-Model-X3

Tesla-Model-X7

Tesla-Model-X5

Tesla-Model-X6

Tesla-Model-X11

Tesla-Model-X13

Tesla-Model-X15