Îmbunătățirea traficului este un obiectiv adesea amintit în campaniile electorale și rareori realizat. Da, nu avem autostrăzi și drumurile noastre sunt pline de gropi, iar puținele drumuri bune din țară sunt pline de radare și de șoferi neatenți. Cum ar putea să meargă lucrurile mai bine în trafic pentru toată lumea?

Ai fi tentat să spui că mai multe autostrăzi ne-ar ajuta să decongestionăm drumurile naționale și să ajungem cu toții mai repede la destinație. Parțial adevărat, pentru că numărul mare de vehicule de pe șoselele noastre nu o să dispară pur și simplu pe autostrăzi, ci va fi coadă și acolo. Este și normal, pentru că aceste cozi sunt inevitabile în contextul în care un număr mare de oameni aleg să plece dintr-un loc la aceeași oră. Însă, în loc să ne resemnăm că nu avem ce face, putem acționa.

Este vorba despre ceva ce poate face oricine, chiar și când nu este la volan, anume să abordeze un comportament civilizat. Sună a platitudine, dar cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit că respectarea regulei de două secunde în trafic reduce timpul de călătorie pentru toți șoferii de pe un drum. Pe lângă faptul că eviți un accident păstrând o distanță de siguranță față de vehiculul din față, faptul că ești nevoit să pui frână mai rar va îmbunătăți fluxul de trafic. Bineînțeles, ca să funcționeze treaba asta, este nevoie să fie implicați cât mai mulți șoferi în această acțiune, dar nu poți să ai pretenția să fie ceilalți civilizați dacă tu nu te comporți corect.

Chiar dacă s-ar întâmpla asta în mod ipotetic, tot ar fi aglomerație, doar că vinovatul ai fi tu. Treaba asta despre care vorbim aici nu este tocmai nouă și ține de responsabilitate și civilizație, adică două lucruri a căror lipsă este simțită în societatea noastră.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

One comment

  1. 1

    Se pare ca sunt singurul cu idei, sunt atat de multe de facut in sensul asta incat ne-stiind cu ce sa incep nu mai scriu nimic aici.
    Ideea cu pastrarea distantei, marirea timpului de impact pare venita direct de la un politist de circulatie care inventeaza amenzi, ultima a testat’o pe mine cu 40 la ora pe Kiseleff unde daca era sa ma iau dupa el blocam tot fluxul dar mai mult de atat aproape sigur intrau in mine cei din spate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.