VIDEO – Cum să-ți faci un simulator acasă

Bine, acum nu te gândi la un simulator cu pompe hidraulice, motoare și vreo trei monitoare. Ci ceva simplu pe care-l poți folosi și-n apartament și pe care nu trebuie să-ți dai toată averea. Din nefericire astfel de produse sunt promovate puțin iar mulți le percep ca fiind o avere. Nu e adevărat.

Eu am început cu volanul. Thrustmaster T150 cumpărat de pe un site de anunțuri de la un puști talentat, pilot de karting, care a câștigat volanul la Dreamhack. Avea deja unul acasă așa că l-am cumpărat la jumătate din prețul unuia din magazin. Și al meu a fost sigilat și cu garanție. Volanele le găsești ușor la mâna a doua pentru că de cele mai multe ori cei care și le cumpără, au doar timp de ele în primele 2-3 luni de utilizare. Sau poate le-au primit cadou… De nuntă… sau ceva.

Scaunul e însă o piesă la fel de importantă. Ai nevoie de un suport bun pentru volan. Mai bun decât un birou. Plus că poziția pe un scaun de sufragerie nu e chiar confortabilă. 700 de lei costă un scaun bun pentru volan. Și e mult mai ieftin decât orice scaun de gaming, care sincer, mi se par absolut inutil, nu doar pentru un volan, dar și în general. Dacă ai răbdare și cauți cu atenție, nu o să dai mai mult de 1300 de lei pe tot acest setup. Care-ți va face toți prietenii invidioși. Și tu te vei distra maxim și te vei putea concentra doar la joc.

Și, că tot vorbim de jocuri. Ce ne jucăm? Clar, aici nu e loc de Need For Speed sau Forza. Trecem la liga grea, DIRT Rally, Dirt 4, Gran Turismo Sport sau Asetto Corsa. Vei avea o poziție similară cu cea dintr-o mașină reală, vei sta corect cu mâinile pe volan și vei simți tot ce-ți cere mașina. Ca pilot, corpul are două metode prin care comunică cu mașina. Prin mâini, forțele care mișcă mașina se transmit până la mâini prin roți și volan. Iar în astfel de jocuri, cu volanul potrivit, ai Force Feedback. Cu cât îl setezi mai puternic, cu atât volanul devine mai greu. Mai greu de controlat decât într-o mașină de stradă. Corpul mai comunică cu tine și prin fund. Dar, asta-i altă poveste.

De ce sunt importante simulatorele?

Sunt folosite de piloți din lumea întreagă. În special pentru antrenament, să-nvețe un anumit traseu sau să testeze anumite modificări ale mașinilor. E un pas important în succesul fiecărei echipe de motorsport. Uite, un exemplu bun este în Formula 1. Testele cu bolizii sunt limitate ca număr iar atunci singura varianta e mediul virtual. Se folosește în general rFactor 2 sau Assetto Corsa varianta Pro. Bine, cu acest setup pe care noi l-am construim astăzi putem să-nvățăm lejer forețele care fac o mașină să vireze. Crede-mă, dacă ai suficiente ore la el, când vei urmează să derapezi din greșeală pe șosea, vei știi imediat ce să faci. Mie mi-a folosit enorm, de exemplu, la coastă și-n anii în care am fost instructor de conducere sportivă și defensivă.