Nu înlocuiește Formula 1 dar nici nu își dorește asta. Ba chiar s-ar putea să-l depășească peste niște ani. Cursele sunt mult mai distractive, sunt mai multe depășiri și doar un singur lucru îmi dă de gândit în scenariul depășirii Formula 1: echipele.

Jaguar, Nissan, Renault, Nio, BMW, Audi iar în viitorul apropiat vin Porsche și Mercedes-Benz. Pentru? Formula E e un sport cu motor electric, 45 de minute de haos, depășiri spectaculoase, strategii ciudate. Toți producătorii folosesc același șasiu, baterii uriașe dezvoltate de McLaren Applied Technologies dar sunt liberi să-și construiască singuri motorul cu o putere maximă de 340 CP. Iar aici este sosul secret al acestui sport. Toate mașinile sunt egale, cel puțin pe hârtie iar pilotul poate să fie un diferențiator uriaș.

Toate tehnologiile din acest sport sunt dezvoltate sub un regulament foarte strict. Pe scurt spun doar așa: că tot ce apare în Formula E să fie ușor de transpus și-n traficul de zi cu zi. Aici mă refer și la anvelope, sunt special dezvoltate de Michelin pentru acest sport și poți să vezi acest ADN pe Pilot Sport 4.

Dar, dincolo de acest context, cursele sunt senzaționale. 45 de minute pe circuite stradale din Berlin, New York sau Roma. Mi-ar plăcea să vedem așa ceva și-n București căci avem locuri bune. Și e un sport care nu lasă prea mult impact acolo unde ajunge. Corturi în loc de paddock-uri tradiționale, generatoare Cummins convertite de la Diesel la glicerină ca să încarce toate bateriile din mașini.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

 

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.