Filtrul de particule este una dintre componentele automobilelor care merită un episod separat în seria noastră în care vorbim despre tehnologiile din spatele vehiculelor.

În primă fază, acestea erau doar pentru autovehiculele cu motorizări de cilindree mare, dar și-au făcut loc și sub capotele celor mai mici diesel-uri oferite în Europa și în alte țări din lume. După cum îi spune și numele, filtrul de particule are rolul de a reține particulele generate de procesul de combustie și să nu le mai lase să ajungă în atmosferă.

Cercetătorii au descoperit că aceste particule sunt deosebit de periculoase pentru sănătatea umană și pot duce la cancer, fiind clasate în prima grupă de risc în materie de poluare a aerului. Așadar, este esențial ca toate autovehiculele care generează particule în urma combustiei să beneficieze de un filtru special, care să funcționeze corespunzător. La fel ca orice piesă a unui autovehicul, un filtru de particule poate să sufere de pe urma unei defecțiuni. Aceasta din urmă poate să apară din neglijența utilizatorului, regimul de utilizare, o eroare de fabricație și altele.

Din păcate pentru toți posesorii de automobile, primii doi factori descriși sunt adevărații vinovați pentru defectarea unui filtru de particule, dar și cele două pot aduce mici intereferențe în funcționarea corectă a acestei componente. Morala este simplă. Ai grijă cum îți conduci mașina ca să eviți colmatarea filtrului său de particule, în cazul în care este echipată cu o asemenea componentă complexă.

Această grijă în exploatare nu înseamnă că trebuie să o conduci de parcă ar fi făcută din sticlă, ci că trebuie să fii atent la martorii din bord și la semnalele pe care ți le dă mașina, în special atunci când ai o avertizare legată de sistemul de reducere a poluării și erorile legate de propulsor. Citește cu încredere manualul mașinii tale, preferabil în format electronic dacă nu mai ai varianta imprimată, ca să nu mai piară alți arbori pentru încă un manual folosit de câteva ori de-a lungul existenței unui vehicul.

Te invit să urmărești materialul de mai jos ca să poți vedea cum funcționează filtrul de particule și cum poate fi curățat când este înfundat. Enjoy!

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

4 Comments

 1. 1

  Salut! As fi foarte recunoascator daca ma poti ajuta cu un sfat privind masinile automate. Am un buget de 6000 euro si vreau o masina fiabila automata. Multumesc frumos!

  • 2

   Salut, Alexandru.
   Complicată problemă. În loc să îți recomand un model anume, mai bine cauți o mașină într-o stare cât mai bună și apoi o treci printr-o verificare într-un service respectabil înainte să o cumperi. Nu cumpăra cu ochii închiși o mașină doar fiindcă arată bine. O defecțiune la cutia automată te lasă cu o reparație destul de costisitoare.

 2. 3

  Buna seara. Am un Ford Focus Cabrio 2007, 2.0 l , 136 ps. De ceva timp cand si cand ii ” da in nas” si nu prea mai are ” viata”. Se lanseaza un pic Mai greu. Circul zilnic 75 km pe autobanda si am si turat o si nimic. La bord Nu imi arata nici o defectiune. Ce poate avea? Multumesc.

  • 4

   Bună, Alexandra.
   Este greu de ghicit dintr-un comentariu, dar ți-aș sugera să o duci la un service să îți verifice fiecare furtun de sub capotă, în special cele care merg la turbosuflantă. Este posibil să aibă o fisură pe care nu o observi din prima și să nu poată să facă boost cum trebuie atunci când accelerezi din cauza acelei fisuri. Sau o problemă la turbosuflantă pe care nu o văd senzorii. Poate ai noroc și scapi doar cu un furtun schimbat :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.