Video | Prețul Corect – Oameni și televizoare

Pentru ediția de astazi am ales o abordare un pic diferită. După atâtea gadgeturi, mașini și alte năzdrăvănii, m-am gândit să vorbim despre noi, oamenii, ca despre o marfă. Sunt destui care oricum fac asta şi realizează profituri babane. În partea a doua îl aducem în prim plan pe amicul nostru cel de toate serile care ne fascinează din anii ’30 încoace: televizorul.

Am navigat pe internet și am căutat studii referitoare la prețul organelor umane pe piața neagră. Nu există îndoială că viața oricărui om este neprețuită și nu îndrăznesc să pun un preț sau să consider fiinţa umană drept o marfă. Dar alţii n-au absolut nici o jenă să o facă. Grosolan. Intenția mea este aceea de-a trage un semnal de alarmă legat de importanța organelor umane, de felul în care sunt ele prețuite și cât de important este să iei în calcul varianta donării.

Mult timp, inima a fost unul dintre cele mai căutate organe. Însă, odată cu apariția inimilor artificiale și a aparatelor ce pot suplini unele disfuncționalități, atenția s-a îndreptat mai mult spre rinichi. Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli ale acestui secol, doar în România sunt 1,5 milioane de pacienţi. Diabetul este și una dintre cauzele principale care duc la nevoia unui transplant de rinichi. De asemenea, tot rinichii ocupă primul loc în topul operațiilor frauduloase de prelevare de organe. Există, cum spuneam mai sus, unele reţele internaţionale de trafic de organe, o afacere care face valuri în Africa de Sud.

Trebuie să știi că această practică este ilegală, dar donarea de bună voie este perfect legală și morală. Omul de afaceri brazilian Count Scarpa a intrigat o lume întreagă atunci când a declarat că, asemenea faraonilor egipteni, vrea să-și îngroape Bentley-ul de 310.000 de lire. Lumea a fost scandalizată de faptul că el alege să îngroape o comoară, în timp ce în lume există atâția oameni care au nevoie de bani. Totuşi, Scarpa avea alte planuri. Cu câteva zile înainte de înmormântarea programată a maşinii, brazilianul de 62 de ani a apărut în cadrul unei conferinţe care promova donarea de organe. În spatele lui se afla un banner pe care scria: “E absurd să îngropi ceva mult mai valoros decât un Bentley: organele tale“.

Închei aici povestea despre organe și despre importanța donării lor, ca să trec la ceva ce ne face fericiți pe toți, în special pe români. În 2016, românii au stat cu ochii lipiți de televizor 326 de minute, în medie, pe zi. Cinci ore şi jumătate care puteau fi folosite pentru o cauză mai bună. Iaca vezi de ce ne dădea Ceauşescu numai două ore de program TV în fiecare seară?

În mai puțin de un secol de la apariția sa, minunea asta a dărâmat guverne, a amplificat insurecţii, ne-a creat dependențe și ne-a furat din orele de somn în fiecare seară. Evident, ca orice invenție, televizorul a fost la început destinat celor cu bani. Ulterior, însă, a ajuns și în locuințele oamenilor cu venituri medii. Și, în istoria lui seculară, a cunoscut progrese impresionante. De la o măgăoaie care cântărea cât un pian, capabilă să emită doar alb-negru, televizorul a ajuns subțire ca o foaie de plăcintă, capabil să redea imagini 3D.

Cât costă producţia unei astfel de minuni? Îţi spun eu în clipul următor.

Tricoul pe care îl port îl puteți cumpăra de aici