În prima ediție din acest an facem un salt în timp, adică dăm ceasurile în urmă cu un deceniu și vorbim despre costurile de producție ale unui iPhone 3G, vârful de lance al tehnologiei anului 2008. În partea a doua resetăm calendarul și revenim în timpurile noastre pentru a-ți povesti cât costă să faci o cană cu cafea. Una bună.

Acum aproape o decadă Apple lansa pe piață primul iPhone și odată cu el promisiunea de a schimba lumea telefoanelor mobile, dominată la acea vreme de Nokia. Dacă ar fi să ne uităm la evoluție și la cum este privit acum iPhone-ul, putem spune cu siguranță că Steve Jobs și-a atins țelul și totodată s-a ținut și de cuvânt. Îți poți da seama foarte ușor de acest lucru comparând cifrele unităților vândute pe fiecare model în parte. Apple a vândut atunci doar șase milioane de iPhone 2G, aproape de două ori mai puţin decât cele 13 milioane de iPhone 6 şi iPhone 6S vândute doar în prima lună de la lansare. În plus, anul acesta Apple a anunțat că s-au vândut nu mai puțin de un miliarde de telefoane cu sigla mărului pe ele.

În partea a doua m-am gândit să-ți povestesc despre licoarea magică ce ne încântă diminețile – cafeaua. Planta de cafea aparține familiei Rubiaceae, genul Coffea, care cuprinde aproximativ 90 de specii. Sună cunoscut, nu? Mai simplu spus, există patru tipuri principale de cafea: Arabica, Robusta, Liberica și Maragogype.

Când vine vorba de etimologie, lucrurile nu sunt cunoscute cu exactitate, însă există o serie de asemănări fonetice cu echivalenții săi europeni. În italiană se numeşte – caffe, în franceză – caffé şi în germană – kaffee. Una dintre ipoteze ar fi că provine din cuvântul kaffa, care denumeşte provincia etiopiană unde a apărut cafeaua. O altă ipoteză, însă, susţine că acest cuvânt provine din arabescul quahwek, care înseamnă stimulant. Dar gata cu poveștile.

Ne-am adunat aici să vorbim despre costuri de producție, nu despre teoria boabelor de cafea. Așa că, în cele ce urmează, vă poftesc să vă delectacți cu o cafea, la Prețul Corect.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

 

You Might Also Like

One comment

  1. 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.