Prețul Corect – Al Doilea Război Mondial și arme nucleare

Pentru acest episod m-am gândit la o temă un pic diferită, așa că lăsam pentru câteva minute prezentul pentru o călătorie înapoi în timp. Mai exact în 1939, când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. Cei șapte ani de conflict este un etern subiect de fascinație pentru contemporani, și asta din mai multe motive. A fost cel mai mare eveniment din experiența civilizației umane, a fost marcat de atrocitățile petrecute în lagărele de concentrare, există multe teorii conspiraționale, dar și din pricina faptului că a fost momentul multor descoperiri și evoluții în toate domeniile de interes. De la armament, tehnologie, de care ne bucurăm noi astăzi, dar și descoperiri din domeniul medicinei, evenimentul ne-a lăsat și unele lucruri bune. Puține, mult prea puține, comparativ cu nenorocirile petrecute.

Războiul ce s-a desfășurat pe teritoriul a 40 de state a pus în mișcare un număr impresionant de soldați dar și de echipamente militare. S-au folosit mii de avioane, zeci de portavioane și miliarde de gloanțe. Asta înseamnă clar niște costuri uriașe. Costuri pe care încerc acum să ți le explic, atât cât ne permit informațiile păstrate de-a lungul vremii. Evenimentul este unul pe care nu ni-l dorim repetat. Așa cum spunea și Nicolae Iorga “Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se”, iar dacă ar fi să ne luăm după unii istorici și futurologi, un astfel de eveniment mult mai devastator ar urma să se întâmple.

În a doua parte rămânem în temă și discutăm despre arma care a făcut diferența și a adus Statelor Unite victoria în cel De-al Doilea Război Mondial: arma nucleară. Evenimentul a fost marcat de bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, produse de SUA, la sfârșitul războiului. A fost momentul în care toată lumea a înțeles puterea de distrugere a unei astfel de arme, dar a fost și o demonstrație de forță a Statelor Unite.

În 2017 aproape 50 de țări, în frunte cu Brazilia, au semnat un tratat care interzice arma atomică și este un demers cu semnificație simbolică. Totuși, marile puteri în frunte cu Statele Unite dețin un număr mare de astfel de arme de distrugere în masă. Poate îți este familiar și schimbul de replici puerile între Trump și Kim Jong-un pe această temă.

În speranța că nu va exista un conflict care să implice utilizarea lor, eu îți spun astăzi cât costă să fie produse.