Video | Care erau prețurile în comunism

La fel ca mulți dintre voi, nici eu nu am trăit în acea perioadă și tot ce știu este fie din auzite fie din ceea ce am citit. Sunt sigur că ști voi ați auzit de multe ori opinii potrivit cărora atunci se trăia mai bine, că deși nu se găsea mai nimic oamenii aveau bani, dar de fapt găseai dacă te descurcai și așa mai departe. Evident, fiecare are o percepție diferită asupra acelei perioade în funcție de modul în care au trăit, dar și în funcție de ideologii. Însă, scopul meu nu este nici pe departe acela de-a stabili ce bine sau ce rău era atunci, de-a face propagandă, ori de-a judeca ideologia ori afinitățile politice ale cuiva.

Scopul meu este să fac o comparație a prețurilor și a costurilor de atunci. Pentru cei curioși, printre care mă număr și eu, astăzi vedem împreună cât aveau de plătit ai noștri pentru anumite bunuri și servicii în cei peste 40 de ani de comunism. Facem un scurt istoric doar așa ca să ne plasăm în timp și spațiu. 23 august 1944 este momentul în care avea să se instaureze comunismul în România, prin staționarea trupelor sovietice pe teritoriul țării. A fost modul prin care rușii și-au asigurat implementarea totalitarismului de tip stalinist în țara noastră. De asemenea, un aport semnificativ în impunerea comunismului în România de către URSS l-a avut și înțelegerea de la Yalta din anul imediat următor, care a lăsat drum liber manevrelor sovietice în România.

Astfel, comunismul s-a instaurat în România treptat, culminând cu falsificarea alegerilor și  înlăturarea tuturor adversarilor politici. Procesul de instaurare s-a finalizat la 30 decembrie 1947, când regele Mihai a fost silit să abdice, monarhia constituțională a fost abolită, iar România a devenit Republică Populară.

Pe scurt, că doar nu suntem la ora de istorie, în 1948 se trece la naționalizarea băncilor, fabricilor, impunerea cenzurii, a controlului asupra culturii și asupra Bisericii, iar între 1949-1962 are loc colectivizarea în agricultură. Urmează apoi Epoca Ceaușescu începând cu 1965, iar dacă într-o primă etapă a guvernării România a cunoscut o perioadă scurtă de liberalizare, după anul 1974 situația economică și socială începe să se înrăutățească. Oamenii încep să resimtă lipsurile, încălcarea drepturilor și libertăților, raționalizare și așa mai departe.

Dar uite cum iar m-am luat cu vorba deși am spus că trecem rapid la subiect. Așa că, hai să lăsăm de-o parte istoria și să trecem la cifre: