VIDEO – Camera digitală care a câștigat premiul Oscar

Camera de filmat este doar una dintre uneltele cinematografiei. Toți profesioniștii se luptă să o “păcălească” însă prin lumini, scenografie și montaj. Efectele speciale înlocuiesc slăbiciunile camerei însă spectatorii devin și ei tot mai pretențioși și mai critici. De aceea creatorii adevărați cer tot mai mult de la tehnologie și își regândesc modul de filmare.

Unii regizori vor să arate cum o săgeată zboară cu încetinitorul către țintă, cum o mașină sau un cascador zboară prin aer, iar alții vor să arate în reclame cât de perfect curge berea în pahare. Așa am ajuns să avem camere care pot filma la un număr uriaș de fotograme în timp ce sunt mișcate de brațe robotice cu precizie chirurgicală.

Un studio pentru acest gen de operațiuni cinematografice delicate se află in București. Tony Fiori este un englez care s-a îndrăgostit de România si care a hotărât să își pună experiența in valoare. El a investit într-o cameră care filmează cu mii de care pe secundă, într-un braț robotic de mare precizie și în multe proiectoare. Combinația dintre camera Phantom și robot face posibile multe filmări la viteze mari care, redate la viteză normală, reușesc sa țină timpul pe loc.

Echipa care a realizat camera digitală Phantom a primit în 2012 premiul Oscar pentru știință și inginerie. Doi dintre cei care au dezvoltat-o sunt românii Radu Corlan și Petru Pop.

Tony mai este cunoscut în lumea cinematografiei drept cel mai bun stilist de bere din România. El face ca paharul sau sticla să arate foarte bine, iar berea sa aibă cantitatea optima de spumă. Dar Tony este un adevarat vrăjitor al fluidelor. El filmează cu aceeași pasiune și vin, și vodka dar și lapte sau iaurt. Cred că și apă.