VIDEO | Prețul Corect – Apple Park, Burj Khalifa și PET-uri

Pentru acest episod m-am gândit să schimbăm un pic registrul. Lăsăm de-o parte smartphone-urile și alte gadgeturi pentru a diseca niște costuri mult, mult mai mari. Începem cu nava-mamă a companiei Apple, marele și futuristul lor sediu inaugurat parțial în aprilie 2017. Cinci luni mai târziu, în teatrul ce poartă numele fondatorului, Steve Jobs, a fost prezentat iPhone 8 și iPhone X, fiind prima prezentare în noul sediu.

Apple Campus 2, așa cum mai este cunoscut complexul, este unul dintre proiectele de suflet la care Steve Jobs a lucrat mai bine de doi ani înainte să moară în octombrie 2011. Primii pași către noul și impunătorul sediu au fost făcuți în aprilie 2006, când fostul CEO a anunțat consiliul municipal din Cupertino că Apple a achiziționat nouă proprietăți învecinate pentru a-şi construi cel de-al doilea cartier general, Apple Campus 2.

Complexul cuprinde nu mai puțin de 15 clădiri, iar cea principală, în formă de cerc, nu este doar specială prin design, ci și prin alte particularități mai mult decât interesante. Nava asta spațială este alimentată în proporție de 100% cu energie din surse regenerabile, are un sistem de ventilație naturală și nu necesită climatizare ori aer condiționat nouă luni pe an. În plus, întreaga construcție este înconjurată de 3000 de panouri de sticlă imense. Dacă ai drum prin Cupertino poți trece pe la clădirea dedicată vizitatorilor, unde poți vedea întregul complex cu ajutorul realității augumentate, îți poți cumpăra tot soiul de accesorii cu logo-ul Apple sau te poți relaxa la cafenea. Umblă vorba că scaunele din cafenea i-au costat pe cei de la Apple nu mai puțin de 2000 de dolari.

Prețul Corect

Prin comparație, Pentagonul inaugurat în 1943 a costat statul american nu mai puțin de 63 de milioane de dolari, echivalentul a 900 de milioane de dolari astăzi. Pe de altă parte, Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume la ora actuală, a costat doar 1,63 de miliarde de dolari, comparativ cu cele cinci plătite de Apple. De unde această diferență? Îți explic mai multe în clipul de mai jos: